Semaklah Darjat Hadis di Siniبحث عن:

Sabtu, 27 Mac 2010

Betapa sukarnya mencapai puncak...Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Kali ini saya ingin berbicara mengenai kejayaan seseorang yang ingin dicapai. Apa sahaja bidang yang ingin anda capai, anda perlu mempunyai satu sahaja perkataan yang di'set' di dalam minda anda, iaitu perkataan kesungguhan.

Kenapa saya berkata sedemikian? Kerana saya percaya jika seseorang mempunyai kesungguhan di dalam pekerjaannya, ia akan melahirkan lebih banyak lagi pokok-pokok daripada kesungguhan untuk mencapai kejayaan. Apabila seseorang mempunyai kesungguhan sebagai benih, dirinya akan menanamkan benih kesungguhan di dalam mindanya dan akan menyiramnya, menyemainya dan menjaganya tanpa dipaksa dan akan lahir dalam dirinya keikhlasan. Keikhlasan ini adalah sesuatu yang sangat susah untuk dilahirkan di dalam jiwa manusia, kerana untuk mendidik nafsu manusia untuk melahirkan keikhlasan adalah sukar. Ikhlas dikatakan susah kerana keikhlasan ibarat seekor semut hitam, berjalan di atas batu hitam dan pada waktu malam gelap gelita.

Tengok, betapa sukarnya keikhlasan dapat diimplimentasikan di dalam kehidupan. Namun jika ianya wujud di dalam diri anda, sudah pasti ianya akan menjadikan segala perbuatan anda mendapat pahala dan berkat dari Allah S.W.T. Kembali kepada sukarnya mencapai puncak.

Setelah kesungguhan dan keikhlasan sudah timbul di dalam hati, maka tidak hairanlah diri seseorang dapat menghindari dirinya daripada kegala yang mungkar dan melakukan perkara yang makruf serta menjadikan solatnya solat yang berkualiti.

انّ الصلاة تنهى عن الفحشاء والمنكر
"sesungguhnya solat dapat mencegah dari perbuatan yang keji dan mungkar"

Setelah itulah kita dapat menentukan sama ada kita ingin mencapai puncak yang disokong dengan kesungguhan dan keikhlasan dengan mudah. Walaupun kita mempunyai jalan dan diberikan sebarang peralatan yang secukupnya tetapi tidak mempunyai kesungguhan, seperti kita ada senjata yang canggih tetapi tidak pandai menggunakan untuk membunuh musuh.

Akhirul Kalam, walaupun anda merasakan bahawa sukar untuk mendaki dan mencapai puncak, teapi jika ada kesungguhan dan keikhlasan, ianya sudah cukup untuk memacu anda ke arah kejayaan. 'Ala kulli hal, cuba sehingga akhir puncak, walaupun pahit pada awalnya, namun akan menjadi manis apabila kita mencapai kejayaan.

Ilal Liqa.

4 ulasan:

 1. trjmah molek ayat qur'an tu....

  BalasPadam
 2. syukran alaik kerana menegur dan memperbetulkan kesilapan ana dalam berblog.
  barakallahu fik

  BalasPadam
 3. lo nih dok ngaji...
  pasal media di KUIS huhuhu...
  demo bilo balik kelate?

  BalasPadam